Μια σπονδυλωτή ταινία δομημένη σε 3 μέρη, είναι ο “Αστερισμός της Παρθένου” μια παραγωγή της  Φίνος Φιλμ του 1973, σε σενάριο Γιώργου Τζαβέλλα και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε το 1966 από τον Γιώργο Τζαβέλλα με πιθανή πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Αλίκη τελικά αρνήθηκε λόγω του τολμηρού θέματος και των σκηνών της ταινίας.  Αν τελικά γυριζόταν τότε, θα ήταν η πρώτη ακατάλληλη ταινία της Εθνικής μας Σταρ. Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 1966 δόθηκε και συνέντευξη τύπου, όπου ο  Γιώργος Τζαβέλλας και η Αλίκη ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους. Οι εφημερίδες την επόμενη μέρα έγραψαν ολόκληρα κατεβατά, για τη στροφή στην καριέρα της Βουγιουκλάκη ενώ  η παραγωγός εταιρεία «Δαμασκηνός Μιχαηλίδης» ανακοινώνει ότι το φιλμ θα γυριστεί σε ασπρόμαυρο καρέ, το πρώτο σκετς, σε σέπια το δεύτερο σκετς, ενώ η Τρίτη ιστορία θα είναι έγχρωμη. Παρά το θόρυβο που έγινε στον καλλιτεχνικό χώρο τελικά το σενάριο του «Αστερισμού  της Παρθένου» μπήκε στο συρτάρι. Κάποιοι έκαναν λόγο για πολύ μεγάλο κόστος της παραγωγής το οποίο σε συνδυασμό με την τεράστια αμοιβή της Αλίκης οδήγησε τη συνεργασία της μεγάλης ντίβας με τον Τζαβέλλα, σε ναυάγιο.

Απίστευτες σκηνές στην πιάτσα των Ιερόδουλων στη Συγγρού. Από την ταινία “Αστερισμός Της Παρθένου”. Στη φωτογραφία διακρίνεται η πιο παραγωγική κομπάρσος του Ελληνικού Κινηματογράφου, η Βίκυ Ιακωβίδου. (Αρχείο ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ)

Το 1973, ενώ ο Ελληνικός κινηματογράφος έχει πάρει την κατιούσα, οΤζαβέλλας δέχτηκε να δώσει το σενάριο στον Φίνο για να το γυρίσει ο Γιάννης Δαλιανίδης με πρωταγωνίστρια τη Ζωή Λάσκαρη . Ο Τζαβέλλας είναι αδύνατον να σκηνοθετήσει, καθώς έχει χάσει την ομιλία του από εγκεφαλικό που έχει περάσει μετά το θάνατο της συζύγου του. Η πρεμιέρα της ταινίας  γίνεται στις  3 Δεκεμβρίου 1973 με 120.010 εισιτήρια στις αίθουσες πρώτης προβολής. Το φιλμ κάνει καριέρα και στο εξωτερικό ενώ για πολλούς θεωρείται η καλύτερη ταινία της Ζωίτσας. Στη ταινία  παίζουν επίσης οι: Χρήστος Πολίτης, Χρήστος Νομικός, Σπύρος Καλογύρου, Μπέττυ Βαλάση, Νότης Περγιάλης, Ρίτα Μπενσουσάν, Βάσος Ανδριανός, Ειρήνη Κουμαριανού και η μικρή Νατάσα Ασίκη. Τη μουσική υπογράφει ο Μίμης  Πλέσσας, ενώ ακούγεται και η επιτυχία του “Βρέχει Φωτιά Στη Στράτα Μου”, από τον Ανδρέα Αρμπετίνο. Μια ηχογράφηση που προοριζόταν αρχικά για μια σειρά τουριστικών δίσκων της εταιρείας RALLY του παραγωγού Σπύρου Ράλλη. Η καταπληκτική φωτογραφία είναι του Νίκου Γαρδέλη.

Η κλασική φωτογραφία της ταινίας με τη Ζωή Λάσκαρη, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου, στην οδό Πρατίνου, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. (Αρχείο ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ)

Το σενάριό του του φιλμ προσπαθεί να θίξει  αρκετά κοινωνικά θέματα μαζί. Την φτώχεια των μικροαστικών στρωμάτων και την διαφθορά των μεγαλοαστών, την προκατάληψη της ελληνικής επαρχίας και την πορνεία ως βιοποριστικό μέσο και αναγκαστική επιλογή, την απόρριψη και την κοινωνική κατακραυγή των ιερόδουλων από το κοινωνικό περιβάλλον. Για την ιστορία να πούμε ότι ο «Αστερισμός της Παρθένου» προβλήθηκε στη τηλεόραση για πρώτη φορά, το 1979 ως ακατάλληλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ