Γυρισμένη εξ ολοκλήρου στο νησί του Αργοσαρωνικού, το Πόρο, η κωμωδία του Ορέστη Λάσκου “Τύφλα να΄χει ο Μάρλον Μπράντο”, αξιοποίησε δημιουργικά κάθε γωνιά του νησιού με στρατηγείο ένα θρυλικό ξενοδοχείο. Τη Χρυσή Αυγή. Η ταινία γυρίστηκε την Άνοιξη του 1963 σε φυσικές τοποθεσίες του νησιού και καθόλου σε στούντιο. Ακόμη και τα εσωτερικά γυρίσματα δεν έγιναν σε κάποιο αθηναϊκό στούντιο (τακτική των εταιρειών της εποχής) αλλά σε πραγματικό ξενοδοχείο που ήταν και ο βασικός δραματουργικός χώρος της ταινίας. Το σενάριο γράφτηκε από τον Ορέστη Λάσκο σε συνεργασία με το Ναπολέοντα Ελευθερίου, βασισμένο στο θεατρικό έργο του δεύτερου “Ο Καρδιοκλέφτης”. Όπως εξομολογήθηκε πολλά χρόνια αργότερα, ο ηθοποιός Άγγελος Θεοδωρόπουλος(που στο φιλμ υποδύονταν το φίλο του Κώστα Κακαβά), το σενάριο γράφτηκε μέσα σε 15 μέρες, αφού τόσο χρειάστηκαν οι δύο σεναριογράφοι, κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για να δώσουν κινηματογραφική μορφή στο θεατρικό του Ελευθερίου.
Την εποχή των γυρισμάτων της ταινίας το ξενοδοχείο είχε το όνομα “Χρυσή Αυγή”. Το 2002 όμως όταν αποχώρησε ο ένας συνέταιρος για ευνόητους λόγους άλλαξε το όνομα της ξενοδοχειακής μονάδας, σε “Χρυσή Θέα”. Δίπλα στο Θανάση Βέγγο εμφανίζονται ο Κώστας Κακαβάς, η Ντίνα Τριάντη, ο Περικλής Χριστοφορίδης, ο Ζαννίνο, η Έφη Οικονόμου, ο Παναγιώτης Καραβουσιάνος, η Αθηνά Μερτύρη, η Χριστίνα Αποστόλου(Σταρ Ελλάς 1962) και ο Άγγελος Θεοδωρόπουλος που εκτελούσε και χρέη βοηθού σκηνοθέτη.
Εποχή αφήνει το ποίημα που απαγγέλλει ο Βέγγος: “Απόψε, σήμερα και χθες – όλες οι πόρτες είν΄κλειστές – κι εγώ είμαι απ΄όξω – και μες στο Θάμπος το θαμπό – παίρνω αμπάρριζα να μπω – και με πετάνε ΟΞΩ – όλος ο κόσμος μ΄ αγνοεί – βαρέθηκα πια τη ζωή – τους φθόνους και τα μίση – αλί, αλί και τρισαλί – φωνάχτε αμέσως τον Αλή – να με καρατομήσει”.
Για την ιστορία το θρυλικό ριγέ μαγιό που φόραγε ο Βέγγος στην ταινία, ήταν της χρονιάς του 1905 και αποτελούσε προσφορά ενός κατοίκου από τον Πόρο και ήταν οικογενειακό του κειμήλιο. Το μαγιό δυστυχώς καταστράφηκε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων και ο παραγωγός Κώστας Στράντζαλης αποζημίωσε τον κάτοχο του με το απίστευτο ποσό (για τα δεδομένα της εποχής) των 5000 δραχμών.
Το βασικό μουσικό θέμα της ταινίας ήταν το “Beatnik Fly” του συγκροτήματος Johny And The Hurricanes που χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες ταινίες με πρωταγωνιστή το Θανάση Βέγγο. Το θρυλικό ζευγάρι της εποχής Μανώλης Χιώτης και Μαίρη Λίντα τραγουδούν τα “Δεν σε ρωτώ για τ΄όνομα σου” και “Τέτοια Χαρά δεν θα τη δεις”.
Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου 1963 και έκοψε περισσότερα από 230.000 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. Το “Τύφλα να΄χει ο Μάρλον Μπράντο” έγινε ταινία – σύμβολο για τον Πόρο, παρότι δυο χρόνια πριν στο ίδιο νησί η Φίνος Φιλμ είχε γυρίσει πλάνα της ταινίας “Η Αλίκη Στο Ναυτικό”, με την Εθνική μας Σταρ να περιδιαβαίνει τα στενά του σοκάκια επάνω σε ένα γαϊδουράκι, τραγουδώντας ένα παιδικό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι.