Για είκοσι περίπου χρόνια,από το 1972 μέχρι και το 1992,κυκλοφορούσε στην αγορά το  εβδομαδιαίο περιοδικό  «Μανίνα». Απευθυνόταν κυρίως σε κορίτσια ηλικίας 8-15 ετών, στις ελαφρώς πιο ρομαντικές κι ονειροπόλες, και αρχικά περιελάμβανε πολλές εικονογραφημένες ιστορίες, από ξένους εκδοτικούς οίκους, όπως φυσικά η πλειονότητα των περιοδικών που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, («Κατερίνα» , «Σούπερ Κατερίνα» , «Μαρί-Λένα» , «Πάττυ» και άλλα) αφού σπάνιζαν οι εγχώριοι τίτλοι.Μέχρι τότε τα παιδικά περιοδικά που κυκλοφορούσαν απευθύνονταν αποκλειστικά, στα αγόρια και μόνο από σπόντα ενδιέφεραν και τα κορίτσια .Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 30 Ιουνίου 1972, ημέρα Παρασκευή.

Με την πάροδο του χρόνου προστέθηκαν στην ύλη του διάφορα ένθετα αφιερώματα αλλά και πολλές προσφορές (ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1980) προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικό σε σχέση με τα υπόλοιπα έντυπα που υπήρχαν στην αγορά. Ο υπεύθυνος έκδοσής του Νικόλαος Δεληγιώργης είχε δηλώσει ,ότι οι ιστορίες άγγιζαν μοντέρνα θέματα της καθημερινότητας που είχαν κοινωνικές προεκτάσεις και απέφευγαν τις ακρότητες. Στο γεγονός αυτό οφείλονταν η επιτυχία που γνώρισε το περιοδικό, επιτυγχάνοντας στην κορύφωσή της τον αριθμό των 140.000 τευχών κάθε εβδομάδα. Στο περιοδικό Μανίνα αρθρογραφούσε ο Νίκος Μουρατίδης και απαντούσε σε ερωτήσεις (ενώ ταυτόχρονα μετέδιδε και τα κουτσομπολιά του καλλιτεχνικού χώρου), ενώ υπεύθυνη ήταν η Κική Σεγδίτσα. Άλλοι συνεργάτες ήταν η  ηθοποιός Βίκυ Βανίτα και η Πέπη Ραγκούση στις συμβουλές ομορφιάς. Πραγματικοί πρωταγωνιστές της Μανίνας όμως ήταν τα σιδερότυπα, οι αφίσες και τα εφηβικά ρομαντικά κόμικς, με τις ηρωίδες που έπεφταν από ατυχία σε ατυχία, αλλά αυτή η αδεξιότητά τους έκανε τον ωραίο  του σχολείου να ενδιαφερθεί, τελείως ανέλπιστα, γι’ αυτές.

Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Μανίνα» κυκλοφόρησε το 1992 άφησε όμως μια όμορφη και τρυφερή κληρονομιά στο νου , στις ψυχές και τις καρδιές των κοριτσιών αυτής της 20ετίας (κι όχι μόνο αφού τη ΜΑΝΙΝΑ τη διάβαζαν κρυφά και οι μαμάδες) τα οποία κορίτσια ονειρεύτηκαν , ερωτεύτηκαν κι ακούμπησαν ένα κομμάτι της ζωής τους πάνω σ’ αυτό το θρυλικό περιοδικό!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ